úterý 3. listopadu 2009

rajčatová polévka s těstovinami a bazalkou

rajská polévka v mnoha lidech vyvolává vzpomínku na školní jídelnu a tak ji ze zásady odmítají. tahle s tou školní má společnou jen barvu a je božská :-)

4 velká masitá rajčata nebo 2 plechovky krájených rajčat, 2 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 2 prolisované stroužky česneku, 1 malá červená paprika (není nutná), 4 hrnky zeleninového vývaru, 2 lžíce rajčatového protlaku (není nutné, pokud použijeme račata z plechovky) nebo hrnek rajčatového pyré, sůl, pepř, 1 lžička cukru (není nutné),  1/4 hrnku čerstvé nakrájené bazalky nebo 1 1/2 lžičky sušené, 1 hrnek uvařených těstovin (malé mušličky, těstovinová rýže,...)

1. pokud použijeme čerstvá rajčata, na vršku zlehka do kříže nařízneme a vložíme na 2min do horké vody, pak je necháme zchladnout a oloupeme je, zbavíme semínek a nakrájíme
2. rozehřejeme olej, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli (případně pokrájenou papriku), prolisovaný česnek, mícháme a asi 10min opekáme, až vše změkne.
3. přidáme rajčata a dalších 10 podusíme pod pokličkou, je-li potřeba, podlijeme trochu vodou
4. přidáme vývar (případně protlak nebo pyré), sůl, pepř (případně cukr, uvádím ho pro pořádek, já cukr nepřidávám) a pod pokličkou vaříme ještě 15 minut
5. odstavíme, necháme zchladnout a v hrnci rozmixujeme tyčovým mixérem 
6. vložíme uvařené těstoviny a prohřejeme (už nevaříme)
7. na závěr - před podáváním - přidáme nahrubo natrhané lístky bazalky


Žádné komentáře:

Okomentovat