pondělí 2. listopadu 2009

jablkový koláč s mandlemi

opravdu výborný koláč z jablek s ořechy a skořicí - tey důstojná obměna klasického štrůdlu - stejné suroviny, jiná forma. mandlové lupínky ho dotahují k dokonalosti. v té souvislosti mě napadá, že jsem musím přidat recept na dokonalou jahodovou bublaninu - připomněly mi ji ty mandlové lupínky :-)

100g másla, 200g třtinového cukru, 1 vanilkový cukr, 3 vejce, 250g polohrubé mouky, 4 lžíce mléka, 1 kypřící prášek do pečiva, 1 hrst nasekaných ořechů, 4 středně velká jablka, 3 lžičky skořice, 1 hrst mandlových lupínků

1. troubu předehřejeme na 160 stupňů. Jablka oloupeme a nastrouháme. Kulatou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukoui.
2. v míse utřeme cukr se změklým máslem nebo nastrouhaným máslem
3. postupně přidáváme vajíčka a stále mícháme
4. přisypeme mouku ve které je zamíchaný prášek do pečiva a vymícháme těsto, které by se mělo táhnout a pomalu odkapávat z vařečky
5. ořechy nožem nahrubo nasekáme (nebo umeleme najemno ve strojku) a přidáme je spolu s nastrouhanými jablky a skořicí do těsta. Pokud je těsto příliš husté, opatrně ho (po lžíci) zředíme mlékem. 
6. těsto promícháme a nalijeme do formy, uhladíme a dáme do trouby. Zhruba po 20min posypeme povrch mandlovými lupínky a dopékáme dalších 15 - 20min.

původ: marianne

Žádné komentáře:

Okomentovat