úterý 3. listopadu 2009

italské risotto se šafránem a bazalkou

50 g másla, trochu olivového oleje (nebo jen olej), 1 střední cibule, 1 litr drůbežího nebo zeleninového vývaru, 225 g rýže na rizoto carnaroli nebo arborio, 150 ml suchého bílého vína, 2 velké špetky šafránu, strouhaná kůru z půlky citronu, citronová šťávu podle chuti, hrst bazalkových lístků, sůl a mletý černý pepř, 50 g strouhaného parmazánu

1. polovinu másla a olej rozehřejeme v kastrolu, přisypeme cibulku a krátce osmahneme
2. vývar v jiném hrnci uvedeme do varu a udržujeme ho horký
3. jakmile je cibulka změklá a průsvitná, nasypeme na ni rýži a pořádně promícháme tak, aby každé zrnko bylo obaleno tukem
4. přilijeme víno a dále promícháváme až se víno odpaří
5. teď postupně začneme přidávat horký vývar, po naběračkách a za stálého promíchávání
6. rýže bude vstřebávat tekutinu, takže stále promícháváme a přiléváme vývar
7. asi po patnácti minutách přidáme také vlákénka šafránu a dále mícháme a přiléváme vývar
8. jakmile je rýže téměř hotová (ochutnej ji po 18 minutách, obvykle to netrvá déle než 20 minut), přidáme citronovou kůru, šťávu a bazalkové lístky

9. promíchám a když je konzistence ideální (ani moc mokrá, ani moc suchá), stáhneme z ohně
4. ochutnáme, případně dosolíme a dopepříme a přidáme zbytek másla a parmezán


Žádné komentáře:

Okomentovat