sobota 28. listopadu 2009

pohanka na cibulce

pro 2 osoby: 2 hrnky dušené pohanky, 2 lžíce slunečnicového oleje, 2 lžíce nakrájené cibule, 3 lžíce nakrájeného pórku, 3 lžíce sušeného lahůdkového droždí, 1 lžíce sojové omáčky (shoyu), 1/3 hrnku vody, 1 lžička wurzlu, 2 stroužky česneku, špetka majoránky, sůl a sojová omáčka na dochucení

nejdřív tedy základní recept na dušenou pohanku:
1 šálek loupané pohanky (celá, loupaná), 2 šálky vody, 1 lžička soli, 1 menší cibule, 1 lžíce slunečnicového oleje, 1-2 bobkové listy
1. pohanku propereme v horké vodě a necháme na sítku okapat
2. na pánvi ji krátce nasucho opražíme, až je pohanka horká
3. zalijeme vařící vodou, osolíme, přidáme celou oloupanou cibuli, olej a bobkový list
4. pod pokličkou dusíme na mírném ohni cca 15-20min

a teď pohanka na cibulce:
1. olej rozehřejeme ve vyšší pánvi, vložíme pórek a cibuli a cca 5min podusíme pod pokličkou
2. zasypeme droždím, přidáme sojovou omáčku a zalijeme horkou vodou, ve které jsme rozmíchali wurzl
3. přidáme dušenou pohanku a vše podusíme další 3min
4. dochutíme prolisovaným česnekem, majoránkou, podle chuti přisolíme a necháme přejít varem
5. podáváme jako hlavní jídlo s dušenou nebo čerstvou zeleninou

zbylou dušenou pohanku a cibuli můžeme použít na pohankovou pomazánku...

původ: vegetariánská biokuchařka



Žádné komentáře:

Okomentovat