neznám dítě, které by nemilovalo palačinky. když nevím, co rychle k večeři, palačinky mají úspěch zaručený. a nejen ty sladké (i když ty přeci jen vedou :-):
100g hladké mouky, 250ml mléka, 1 vajíčko, trochu oleje
k podávání:
- sladká verze: džem/marmeláda/přesnídávka/nutela/šlehačka,...
- slaná verze: dušený špenát (na cibulce nebo i bez cibulky), jakýkoliv strouhaný sýr
1. mouku, mléko a vejce vyzšleháme dohladka metličkou (nebo šlehacími metlami robotu) a necháme těsto alepoň 15 minut odležet v lednici
100g hladké mouky, 250ml mléka, 1 vajíčko, trochu oleje
k podávání:
- sladká verze: džem/marmeláda/přesnídávka/nutela/šlehačka,...
- slaná verze: dušený špenát (na cibulce nebo i bez cibulky), jakýkoliv strouhaný sýr
1. mouku, mléko a vejce vyzšleháme dohladka metličkou (nebo šlehacími metlami robotu) a necháme těsto alepoň 15 minut odležet v lednici
2. studenou pánvičku zlehka potřeme olejem a rozpálíme ji
3. menší sběračku řídkého těsta nalijeme na pánvičku a rychlým krouživým pohybem ho rozlijeme po celé její ploše v co nejtenčí vrstvě a opékáme
4. zhruba za 1,5 zlehka uvolníme okraje palačinky a buď si ji na pánvičce nadhodíme, aby se palačinka otočila ve vzduchu a spadla zpátky :-) a nebo ji zlehka podebereme a otočíme
3. menší sběračku řídkého těsta nalijeme na pánvičku a rychlým krouživým pohybem ho rozlijeme po celé její ploše v co nejtenčí vrstvě a opékáme
4. zhruba za 1,5 zlehka uvolníme okraje palačinky a buď si ji na pánvičce nadhodíme, aby se palačinka otočila ve vzduchu a spadla zpátky :-) a nebo ji zlehka podebereme a otočíme
5. pečeme cca další 1,5 minuty
6. na palačinku může přijít v podstatě cokoliv od džemu až po šlehačku 7. potřenou palačinu zavineme do ruličky nebo přeložíme na půlku či čtvrtku - jak je kdo zvyklý :-)
Protože toto palačinkové těsto není sladké (díky čemuž se nepřipaluje) - lze palačinky plnit i slanou náplní - skvělý je například podušený špenát, ochucený česnekem a solí, případně pepřem Natřeme ho na palačinku a bohatě posypeme strouhaným sýrem - v tomto případě je úplně jedno, jestli najdete v lednici eidam, ementál, nivu nebo parmezán - všechny varianty jsou v kombinaci se špenátem skvělé.
Žádné komentáře:
Okomentovat