čtvrtek 19. listopadu 2009

dhal curry ze žluté čočky - indie

v Indii jsem nebyla, takže nemohu posoudit, jestli výsledek odpovídá originálu, ale i kdyby to tak nebylo, tento dhal je naprosto vynikající:

220 g žluté čočky, 2 brambory, 1 cibule, 1 paprika, 4 rajčata, 1 stroužek česneku, po lžičce zázvoru, kurkumy, římského kmínu, curry a soli, 1 - 2 lžičky medu (nebo rýžového sirupu) 30g másla nebo 2 lžíce olivového oleje

k podávání - uvařená bílá dlouhozrná rýže nebo placky čapátí

1. čočku propláchneme ve studené vodě a zalijeme 850 ml horké vody, přidáme po lžičce zázvoru, kurkumy, římského kmínu a mořské soli a vaříme cca 2min
2. přidáme na drobno nakrájené brambory a vaříme dalších 5-10min
3. mezitím rozehřejeme v pánvi máslo nebo olej, přidáme nakrájenou cibuli, papriku a rajčata, prolisovaný stroužek česneku a lžičku kari, a pod pokličkou dusíme cca 5min
4. zeleninu přimícháme do čočky, přidáme 1-2 lžičky medu a dosolíme podle chuti
5. podáváme v hlubokých talířích, ve kterých čočku přelijeme přes uvařenou dlouhozrnou rýži a nebo k čočce jako přílohu podáváme placky čapátí (čápátí bez chuťové újmy nahradí libanonský a nebo arabský chléb)



Žádné komentáře:

Okomentovat