úterý 24. listopadu 2009

kuře na paprice

1 celé kuře (nebo slepice), 30g másla nebo 3 lžíce oleje, cibule, lžíce sladké papriky, 3 kuličky pepře, 3 kuličky nového koření, vrchovatá lžíce hladké mouky, 1 (lépe 2) zakysaná smetana, sůl

1. celé kuře dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou - tolik vody, aby bylo kuře potopené, a od chvíle, kdy se začne vařit, vaříme při mírné teplotě a pod pokličkou asi hodinu
2. když je kuře uvařené, opatrně ho vyndáme na talíř a necháme zchladnout, z vývaru si odlijeme 500ml na omáčku, zbytek zatím necháme v hrnci, kdyby bylo třeba později omáčku zředit nebo jí udělat více
3. v jiném hrnci
rozehřejeme máslo nebo olej při střední teplotě, vložíme do něj nadrobno nakrájenou cibuli a mícháme ji, až zesklovatí
4. k cibuli přimícháme lžíci sladké papriky a rychle zamícháme (jinak by mohla zhořknout) a přilijeme trochu z 500ml vývaru z kuřete, dobře rozmícháme, nejlépe metličkou, a přilijeme zbytek z 500ml vývaru, přidáme pepř a nové koření a 10min povaříme
5. v hrnku vidličkou dobře rozšleháme hladkou mouku se zakysanou smetanou, přimícháme do omáčky a povaříme dalších 10min, podle potřeby přisolíme
6. vidličkou vylovíme kuličky koření, a pokud jsou v omáčce hrudky mouky, rozmixujeme ji

7. když chceme více omáčky, můžeme přidat další hrnek vývaru (250ml), ve kterém dobře rozmícháme nebo rozmixujeme další lžíce mouky a půl lžíce papriky, ale pozor, když přidáváme mouku, musí se vždy dalších 10min povařit, aby zmizela její syrová chuť
8. podle potřeby dosolíme
9. z vychladlého kuřete sloupneme kůži, maso natrháme rukama na kusy nebo kousky, a vložíme do omáčky
10. podáváme s rýží nebo s knedlíky





Žádné komentáře:

Okomentovat