sobota 28. listopadu 2009

kousheri - egypt

toto je zcela původní egyptský recept - kousheri jsem ochutnala před mnoha lety v Káhiře, kde jsem byla pracovně a když jsme po několika návštěvách luxusních restarací projevila přání zajít někam, kam chodí obyčení lidé. pravda, v Káhiře je mezi horní a dolní vrstvou propastný rozdíl, takže když nás řidič odvezl do velmi rušné (velmi rušná je samozřejmě celá Káhira), ale viditelně chudé čtvrti a vešli jsme do jakési "jídelny", ze které se současně dalo jídlo koupit v mističce na ulici a která byla celá světla modře vykachličkovaná, vybavená plastovými stoly a židlemi, byla jsem hodně zvědavá. jídlo tam měli jen jedno - kousheri. už nevím, jestli se i podávalo na plastu, pravděpodobně ano, ale bylo to strašně dobré. recept jsme pak hledala všude možně, název se v angličtině všelijak komolí a svoji závěrečnou verzi receptu jsme nechala zkontrolovat svojí egyptskou kamarádkou Nohou, která ovšem, jako většina pracujících egyptských mladých žen nevaří ani omylem, a které můj neutuchající zájem o jídlo "chudých" přišel velmi legrační, přesto ho nechala zkontrolovat svoji matku. a pravdou je, že jsem si tehdy přivezla ještě sáček jakéhosi koření, které do kousheri patří - můžete si ho tam přisypat nebo nemusíte, je k dispozici na stole, jestli jsem někdy věděla jeho název, tak už ho nevím, ale i bez něj je to ono:

1 hrnek hnědé čočky, 1 hrnek rýže natural, 1 hrnek drobných kulatých těstovin (kolínka, malé penne)
na posypání: 2 lžíce olivového oleje, 2 cibule
na rajčatovou omáčku: 2 lžíce olivového oleje,
1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 plechovka krájených rajčat nebo 1/2l rajčatové šťávy nebo pyré, sůl, pepř

případně na další omáčku: 3 lžíce vinného octa, 3 lžíce olivového oleje a 3 stroužky česneku 

1. podle návodů uvaříme čočku, rýži a těstoviny a hned po uvažení vše jemně promícháme v servírovací míse nebo hrnci

mezitím:
2. lžíce oleje zahřejeme na pánvi a 2 nakrájené cibule
opékáme dozlatova při střední teplotě
3. na jiné pánvi zahřejem další 2 lžíce oleje, vložíme do něj 1 nakrájenou cibuli, při mírné teplotě ji necháme zesklovatět, přidáme
prolisovaný česnek,
ještě chvilku opékáme a přidáme rajčata (šťávu nebo pyré), zamícháme a krátce povaříme, podle chuti přidáme sůl a pepř
4. další omáčka není nutná, ale patří k originál způsobu podávání - smícháme 3 lžíce octa, 3 lžíce olivového oleje a 3 prolisované stroužky česneku 
5. na talíře nandáme směs čočky, rýže a těstovin, přelijeme rajčatovou omáčkou a posypeme smaženou cibulkou, pokud máme i druhou omáčku, dáme ji na stůl, každý si lžičkou přidá podle chuti





Žádné komentáře:

Okomentovat