neděle 29. listopadu 2009

zelňačka podle babičky

dobrá zelňačka je velká dobrota... je to opět polévka, o jejíž základní verzi se vedou spory, která je ta pravá. pro mě je pravá tahle:

4 lžíce olivového oleje (v originálu to byla lžíce sádla), 1 velká cibule, 2 plné lžíce hladké mouky,  plná polévková lžíce sladké papriky, 4 střední brambory, 1 sáček kysaného zelí (cca 400 g bez vody) kmín, sůl

může být a nemusi: 4 polévkové lžíce zakysané smetany

originál podle babičky - ještě 200g klobásy nebo salámu (točený nebo jemu podobný) - já nepřidávám ani náhodou :-)

dodatek 27.11.2016 - tak abych vás netahala za nos - dnes jsem do zelňačky přidala tenký hovězí kabanos nakrájený na cca 1,5 cm kousky - a věřte, že to vůbec není špatné :-)

1. v hrnci rozehřejeme olej při střední teplotě, přidáme nakrájenou cibuli a zhruba 5 minut opékáme
2. přidáme 2 lžíce hladké mouky, rychle zamícháme za stálého míchání ještě asi 2 minuty mícháme a opékáme, aby jíška ztmavla, tj. zlehka se opekla 
3. přidáme lžíci sladké papriky, velmi rychle promícháme (rychlost je nutná, aby paprika opékáním nezhořkla) zalijeme 1l studené vody a znovu dobře promícháme, nejlépe metličkou
4. do polévky přidáme na menší kousky nakrájené brambory, kmín a podle chuti sůl a necháme vařit, až budou brambory skoro měkké - občas je potřeba ode dna zamíchat

6. když brambory změknou, přidáme pokrájené kysané zelí (pozor, když se zelí přidá s bramborami, brambory se neuvaří!!!) 
7. v původním receptu podle babičky se společně se zelím přidá do polévky na kostičky nakrájený salám nebo klobása, asi 200g - tak to nechám na vás :-) 
8. vaříme ještě 45 minut až hodinu, aby se chutě propojily

9. a na závěr máme tři možnosti:
- buď necháme zelňačku tak, jak je - to je babičky verze
- nebo dáme při podávání navrch do každého talíře polévkou lžíci zakysané smetany
- a nebo vmícháme zakysanou smetanu přímo do hrnce a prohřejeme
Řekla bych, že nejlepší bude dát si napoprvé čistou verzi bez smetany a mít k smetanu připravenou k podávání, abyste ochutnali obě možnosti a mohli se příště rozhodnout, která verze je vaším chuťovým pohárkům bližší jestli ta se smetanou nebo bez :-)


Žádné komentáře:

Okomentovat