neděle 29. listopadu 2009

bramboračka - naprostá klasika

s bramboračkou je to podobné jako s vánoční rybí polévkou - co rodina, to trochu jiný recept, každá je jiná, někdo si ji neumí představit bez hub (jako já), někdo by do bramboračky nikdy houby nedal. můj recept je tedy s houbami, ale klidně je můžete vynechat :-)

2 mrkve, 1 petržel, čtvrtka až půlka menšího celeru (přibliženě v poměru 1:1 bílá zelenina a mrkev), pórek, a podle možnosti - kousek kapusty nebo pár kapustiček, kousek květáku nebo brokolice - každé zeleniny by mělo být zhruba stejná hromádka, dále 6 menších brambor, hrst sušených hub nebo odpovídající množství čerstvých a nebo i mražených hub, 1 cibule, 2 stroužky česneku, sůl, kmín, majoránka, zelená petrželka nebo i pažitka
na jíšku: 50g másla, vrchovatá lžíce hladké mouky

1. zeleninu očistíme, nahrubo nastrouháme nebo najemno nakrájíme, brambory nakrájíme na menší kousky
2. brambory vložíme do hrnce a zalijeme 1l studené vody, přidáme houby, cibuli a špetku kmínu, sůl, a přivedeme do varu (mražené houby přidáváme až když se polévka začne vařit)
3. mezitím si připravíme jíšku - máslo rozehřejeme při střední teplotě a když je rozpuštěné, přimícháme mouku, a chvíli ji, za občasného promíchání, opékáme. Pak ji odstavíme, osolíme, necháme trochu prochladnout, zalijeme cca 2dcl vody a metličkou (nebo mixerem) rozmícháme na hustou hladkou kaši
4. jíšku vlijeme do vařící se polévky, rozmícháme, a vaříme 10min, pak přidáme všechnu ostatní zeleninu a vaříme ještě 5 - 10 minut, aby byla zelenina měkká, ale ne rozvařená
5. nakonec přidáme do polévky prolisovaný česnek, necháme ho projít varem a úplně nakonec, podle chuti, majoránku (čerstvou nebo sušenou) a nasekanou čerstvou petrželku a/nebo pažitku

6. na závěr můžeme do horké polévky přidat ještě lžíci másla (promíchat, nevařit)


Žádné komentáře:

Okomentovat