neděle 29. listopadu 2009

babiččina kulajda

a je to tu zase - patří do kulajdy houby a nebo nepatří? podle mě ano, ale jako u jiných receptů, klidně je můžete vynechat, i když pro mě by to nebylo ono.
já zase klidně vynechávám cukr a ocet, které do kulajdy, nejen podle babičky, patří, ale uvádím je, protože jsou součástí původního receptu a nechám to na vaší chuti:

4 větší brambory, 1 cibule, 1/4l mléka, 1 šlehačka, 4 vejce, houby (sušené, mražené a nebo i naložené), čerstvý kopr (může být sterilovaný), 1 vrchovatá lžíce hladké mouky, cukr, sůl, kmín, ocet

1. brambory oloupeme, nakrájíme na menší kousky, zalijeme je 1l studené vody, přidáme celou oloupanou cibuli a houby (pokud máme sušené), špetku kmínu a sůl, přivedeme do varu (tady přidáváme houby, pokud jsou mražené) a vaříme až do změknutí brambor (a tady přidáváme houby, máme-li naložené)
2. ve šlehačce důkladně rozmícháme mouku metličkou, přilijeme ji do polévky a vaříme ještě 10 minut (pokud by se vám zdála polévka řídká, rozmíchejte další lžíci mouky v 1/2 hrnku mléka a přilijte ji do polévky, v tom případě je potřeba mouku provařit ještě dalších 10 minut
4. přidáme 3-4 lžíce nasekaného kopru (nebo 2 lžíce ze skleničky) a podle chuti přidáme (nebo nepřidáme) cukr nebo ocet, případně sůl, a necháme polévku znovu přejít varem
5. do polévky postupně vložíme vejce - vejce jedno po druhém  rozklepneme tak, aby zůstal žloutek vcelku a postupně opatrně vložíme všechna vejce do polévky tak, aby vzájemně nedotýkala - polévku už nevaříme, vejce jen prohříváme v horké polévce
6. jakmile vejce ztuhnou, je polévka hotová
7. do talířů nabíráme tak, aby každý měl na talíři svoje vajíčko



Žádné komentáře:

Okomentovat