pozor, teď se s vámi dělím - a to doslova - o rodinné stříbro :-)
já vím, co česká rodina, to trochu jiný recept na rybí polévku... tento je velmi starý, takže jsou v něm jen základní suroviny - ryba a zelenina - chutě jsou dokonale propojené, nic nechybí ani nepřebývá a až na vybírání kostiček je postup vlastně úplně jednoduchý, pokud vás ovšem neruší skutečnost, že musíte podstoupit nákup kapřích hlav :-)
2 kapří hlavy, ideálně ještě kousek mlíčí a jiker, 2 větší mrkve, 1 větší petržel, 1/2 menšího celeru, muškátový květ, sůl, hladkolistá petrželka
já vím, co česká rodina, to trochu jiný recept na rybí polévku... tento je velmi starý, takže jsou v něm jen základní suroviny - ryba a zelenina - chutě jsou dokonale propojené, nic nechybí ani nepřebývá a až na vybírání kostiček je postup vlastně úplně jednoduchý, pokud vás ovšem neruší skutečnost, že musíte podstoupit nákup kapřích hlav :-)
2 kapří hlavy, ideálně ještě kousek mlíčí a jiker, 2 větší mrkve, 1 větší petržel, 1/2 menšího celeru, muškátový květ, sůl, hladkolistá petrželka
na jíšku: 50g másla, 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
smažená houska: 50g másla, 2 rohlíky nebo housky (nebo 4 plátky bílého toustového chleba)
1. z hlav je nutné odstranit žábry a oči - to se ale dá jednoduše zařídit při jejich nákupu - pozor, žábry nesmí v hlavě v žádném případě zůstat, polévka by mohla zhořknout
2. omyté hlavy vložíme do hrnce a zalijeme je studenou vodou tak, aby byly potopené, máme-li, přidáme i mlíčí a jikry
1. z hlav je nutné odstranit žábry a oči - to se ale dá jednoduše zařídit při jejich nákupu - pozor, žábry nesmí v hlavě v žádném případě zůstat, polévka by mohla zhořknout
2. omyté hlavy vložíme do hrnce a zalijeme je studenou vodou tak, aby byly potopené, máme-li, přidáme i mlíčí a jikry
3. do hrnce vložíme oloupanou zeleninu vcelku, polévku přivedeme do varu a vaříme asi 20min
4. hlavy (mlíčí, jikry) opatrně podebereme, vylovíme a přendáme na talíř, kde je necháme je vychladnout
5. zeleninu vaříme dál, dokud není měkká
6. mezitíme si připravíme jíšku: máslo rozehřejeme při střední teplotě a když je rozpuštěné, přimícháme mouku, a chvíli ji, za občasného promíchání, opékáme. Pak ji odstavíme, osolíme, necháme trochu prochladnout, zalijeme cca 2dcl vody a metličkou (nebo mixerem) rozmícháme na hustou hladkou kaši
7. polévku přelijeme přes cedník do jiného hrnce, uvařenou zeleninu přendáme z cedníku do hlubokého talíře, a ještě teplou (nikoliv horkou) ji vidličkou rozmačkáme8. přecezený vývar znovu přivedeme do varu, vlijeme do něj jíšku, metličkou ji dobře rozmícháme a vaříme 10min, občas promícháme
9. mezitím obereme maso z hlav - dáváme pozor na kosti!!!
10. rozmačkanou zeleninu a kousky rybího masa vložíme zpět do polévky a polévku promícháme
11. osolíme, okořeníme špetkou muškátového květu, znovu promícháme a už nevaříme
12. 50g másla rozpustíme na pánvi, vmícháme 2 rohlíky nakrájené na kostičky a při mírné teplotě opékáme dozlatova - nebo dáme do trouby zahřáté na 180 stupňů na kostičky nakrájený toustový chléb na plechu vyloženém pečícím papírem a pokapaný olivovým olejem
13. těsně před podáváním ještě přidáme nasekanou petrželku
14. houstičky do polévky nepřidáváme, na talířku nebo v misce ji dáme na stůl a každý si dle chuti vloží do talíře až před jídlem
Žádné komentáře:
Okomentovat