neděle 29. listopadu 2009

štědrovečerní bramborový salát

1kg salátových brambor, 2 velké mrkve, 1 větší petržel, 1/2 menšího celeru, 2 kyselé okurky, 2 lžíce sterilovaného hrášku, 1 cibule, 1 menší jablko, 2 natvrdo uvařená vejce, 1 střední sklenice majonézy, 1 malý bílý jogurt, plnotučná hořčice, sůl, pepř

přemýšlela jsem jak vysvětlit počty mrkví, petrželí, okurek, atd., protože není mrkev jako mrkev... 
ale dělám to tak, že kolik dám mrkve (na váhu) tolik dám petržele a celeru dohromady. takže když dám půl kila mrkve (to tak vychází na salát ze 
2,5 kg brambor), dám 1/4 kila petržele a 1/4 kila celeru. a ostatní hromádkuji - uvařenou zeleninu nakrájím a do mísy dám hromádku mrkve, vedle hromádku "bílé" zeleniny. zelená kupička - okurka a hrášek dohromady - by měla být zhruba stejná. a stejná kupička by měla být i kupička cibule nakrájené cibule.

1. brambory vaříme ve slupce do měkka
2. zeleninu očistíme, oloupeme, a vaříme téměř do měkka
3. do mísy nakrájíme nadrobno cibuli, okurky, přidáme hrášek
(já nejdřív cibuli spařím horkou vodou na sítu a nechám okapat)
4. nakrájíme uvařenou zeleninu a přidáme ji do mísy
5. ještě horké brambory oloupeme, nakrájíme a ještě teplé přidáme k  zelenině a promícháme
6. zeleninu osolíme a opepříme
7. ke směsi přidáme nakrájená vejce, majonézu, jogurt, asi lžičku hořčice a vše zlehka promícháme
8. nakonec vmícháme oloupané nastrouhané jablko
9. podle chuti přisolíme, opepříme, můžeme vmíchat lžíci až dvě nálevu z okurek
10. lehce promícháme, přendáme do servírovací mísy a necháme vychladit (salát se může připravit až 24 hodin dopředu, ale musí být v chladu a zakrytý)
11. v originál receptu od babičky je ještě cca 200g měkkého salámu, který se přimíchá se zeleninou... :-)



Žádné komentáře:

Okomentovat