neděle 29. listopadu 2009

klasická čočková polévka

když jsem byla malá, vařila se u nás dost často. od té doby mám ráda její nezaměnitelnou vůni, je to taková podzimní a zimní zahřívací polévka, která je sytá a tak obstojí jako jednochodová večeře.
samozřejmě musí být posypaná křupavou houstičkou :-)

300g předvařené čočky (nebo i nepředvařené, ale dopředu namočené čočky), 1 cibule, 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru, 3 stroužky česneku, sůl, majoránka


v mém mnoho let starém sešitu je nedílnou součástí této polévky jíška, já ji dnes klidně vynechám, ale patří tam - takže na jíšku: 

50g másla, vrchovatá lžíce hladké mouky 

na smažené houstičky: v sešitu je 50g másla, 2 rohlíky nebo housky - já dnes ale raději opeču 4 nakrájené bílé toustové chleby pokapané olivovým olejem v troubě :-)

1. čočku zalijeme 1l studené vody, přidáme celou cibuli a oloupanou na hrubo nakrájenou mrkev, petržel a celer (pokud máme čočku nepředvařenou, namáčíme jí dle návodu a pak teprve přidáme zeleninu)
2. vaříme cca 15min, až je čočka i zelenina měkká
3. mezitím si připravíme jíšku - máslo rozehřejeme při střední teplotě a když je rozpuštěné, přimícháme mouku, a chvíli ji, za občasného promíchání, opékáme. Pak ji odstavíme, osolíme, necháme trochu prochladnout, zalijeme cca 2dcl vody a metličkou (nebo mixerem) rozmícháme na hustou hladkou kaši
3. čočku s zeleninou rozmixujeme, polévku přivedeme znovu do varu, vlijeme do ní jíšku, promícháme, a za občasného zamíchání povaříme ještě  10 minut
4. přidáme prolisovaný česnek a necháme ho přejít varem
5. polévku odstavíme, podle chuti dosolíme a přidáme podle chuti majoránku

smažené nebo opečené houstičky:

původní varianta: 50g másla rozpustíme na pánvi, vmícháme 2 rohlíky nakrájené na kostičky a při mírné teplotě opékáme dozlatova
moje současná varianta: 4 na kostičky nakrájené toustové chleby dáme na plech vyložený pečícím papírem, pokapeme olivovým olejem a dáme na cca 10 minut do trouby předehřáté na 180 stupňů

opečené houstičky dáme do misky na stůl - každý si naloží do svého talíře s horkou polévkou podle chuti, ale hlavně až před jídlem, aby zůstala pěkně křupavá :-)


Žádné komentáře:

Okomentovat