neděle 29. listopadu 2009

k české klasice a klasickým polévkám

tady jsou (a ještě přibydou) polévky a omáčky, jaké vařila prababička a vaří babička... člověk na ně taky někdy dostane chuť, taková bramboračka, například :-)

protože polévky a omáčky zahuštěné moukou moc nevařím, tak poměr mouky a vody vychází z receptů před mnoha lety mi po telefonu nadiktovaných mojí maminkou a zapsaných ve dnes již velmi upatlaném sešitě :-), takže pokud je polévka nebo omáčka řídká, je třeba ji zahustit tzv. záklechtkou, což je hladká mouka rozmíchaná ve vodě - lžíce hladké mouky se v hrnečku rozmíchá vidličkou s malým množstvím studené vody na hustou kaši, dolije se vodou, znovu se rozmíchá, případně rozmixuje, aby v ní nebyly hrudky, a vlije se do hotové a vařící se polévky nebo omáčky, dobře se rozmíchá a minimálně dalších 10min se povaří...

Žádné komentáře:

Okomentovat