pondělí 2. listopadu 2009

a co se myslí zeleninovým vývarem?

- ve většině receptů na polévky se přidává zeleninový vývar - zeleninový vývar je, tedy velmi zjednodušeně řečeno, voda, ve které se vařila zelenina :-)
podrobné informace k domácímu zeleninovému vývaru jsou zde: domácí redukovaný zeleninový vývar

- maličkost k zapamatování: když jde o vývar, zalije se zelenina (a stejně tak i maso) studenou vodou, ale když jde naopak o zeleninu (nebo o maso) zalévá se horkou vodou)

- pokud není čas, ani zamražený vývar,  tak je samozřejmě možné použít sušený zeleninový extrakt, např. wurzl (bioobchody) a nebo klare gemusebruhe (dm), který se rozmíchá ve vodě dle návodu, obvykle 1 lžíce na 1/2 litru  (tj. když se dávají 4 hrnky, tak se v jednom z nich rozmíchají 2 lžíce sušeného zeleninového extraktu)

- jiné kupované "domácí vývary", ať už to jsou kostky, rosoly nebo sušené směsi bych spíš vynechala...  

Žádné komentáře:

Okomentovat