z úcty k autorkám, jejichž "dílo" mám už více než čtvtstoletí pouze v černobílé kopii, uvádím i původní názvy bábovek:
250g polohrubé mouky, 140g krupicového cukru, 2 balíčky vanilkového cukru, 4 vejce, 2dl vody, 1/2 balíčku prášku do pečiva, kůra z 1 citronu, 3 lžíce kakaa, 2dcl oleje, podle chuti rozinky a ořechy
1. troubu předehřejeme na 180 stupňů, horkovzdušnou na 160 stupňů
2. žloutky třeme s cukrem a nastrouhanou citronovou kůrou (vařečkou nebo šlehačem na nejnižší stupeň) tak dlouho, dokud se nenapění
3. pomalu, zpočátku po kapkách, přidáváme olej a střídavě vlažnou vodu a mouku, ve které jsme rozmíchali prášek do pečiva
4. z bílků ušleháme pevný sníh a a jemně ho vmícháme do těsta
5. 1/3 těsta můžeme (a nemusíme) obarvit kakaem, můžeme také přidat rozinky, případně i nasekané vlašské ořechy
6. formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou, vlijeme do ní těsto, přikryjeme alobalem, a pečeme téměř 60min - špejlí zkusíme, jestli je dopečená, případně 5min přidáme a znovu zkusíme špejlí
7. 15min necháme zchladnout ve formě, pak vyklopíme
8. lžíci moučkového cukru dáme do cedníčku a jemně pocukrujeme
Žádné komentáře:
Okomentovat