sobota 28. listopadu 2009

bábovka cobydup

mezi dezerty najdete tři bábovky - mají společný původ - originální verze pocházejí časopisu Bábovky pokaždé jinak z roku 1991. bábovek je tam téměř 200, ale tři z nich jsem si oblíbila, protože jsou rychlé a není na ně potřeba ani 10 vajec, ani půl kila másla :-)
z úcty k autorkám, jejichž "dílo" mám už více než čtvtstoletí pouze v černobílé kopii, uvádím i původní názvy bábovek:

250g polohrubé mouky, 140g krupicového cukru, 2 balíčky vanilkového cukru, 4 vejce, 2dl vody, 1/2 balíčku prášku do pečiva, kůra z 1 citronu, 3 lžíce kakaa, 2dcl oleje, podle chuti rozinky a ořechy

1. troubu předehřejeme na 180 stupňů, horkovzdušnou na 160 stupňů
2. žloutky třeme s cukrem a nastrouhanou citronovou kůrou (vařečkou nebo šlehačem na nejnižší stupeň) tak dlouho, dokud se nenapění
3. pomalu, zpočátku po kapkách, přidáváme olej a střídavě vlažnou vodu a mouku, ve které jsme rozmíchali prášek do pečiva
4. z bílků ušleháme pevný sníh a a jemně ho vmícháme do těsta
5. 1/3 těsta můžeme (a nemusíme) obarvit kakaem, můžeme také přidat rozinky, případně i nasekané vlašské ořechy
6. formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou, vlijeme do ní těsto, přikryjeme alobalem, a pečeme téměř 60min - špejlí zkusíme, jestli je dopečená, případně 5min přidáme a znovu zkusíme špejlí
7. 15min necháme zchladnout ve formě, pak vyklopíme
8. lžíci moučkového cukru dáme do cedníčku a jemně pocukrujeme



Žádné komentáře:

Okomentovat