pondělí 23. února 2009

zucchini polévka s rýží

moje první italská kuchařka byla v němčině a od té doby celkem slušně ovládám německé názvy surovin a slovesa souvisecí s různými procesy, které při vaření probíhají :-)
je z roku 1987, je v ní spousta fotografií, které na mě tehdy působily jako zjevení a stejně tak i recepty na jejichž převážnou část mi tehdy bohužel chyběly suroviny... to ovšem neplatilo o cuketě, kterou jsem v té době víc než úspěšně pěstovala na zahrádce, takže tato polévka byla jedním z prvních receptů, které jsem z mojí německé italské kuchařky postupně vyzkoušela. pravda, už dlouho jsem ji nevařila, ale jen proto, že jsem na ni zapomněla, protože je skvělá:

1 cibule, 2 lžíce olivového oleje, 750g mladých cuket, 4 hrnky zeleninového vývaru, 1/2 lžičky sušeného nebo 1 lžička nakrájeného čerstvého tymiánu, sůl, pepř, svazek petrželky, 150g uvařené dlouhozrnné bílé rýže, cca 50g strouhaného parmezánu

1. v hrnci rozehřejeme olivový olej, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme ji jen změknout, ne ztmavnout
2. cukety omyjeme, osušíme, a odkrojíme konce, nakrájíme je na plátky, přidáme je k cibuli a při mírné teplotě je asi 5 minut opékáme
3. zalijeme vývarem a jen krátce povaříme (stačí 3 minuty)

4. polévku odstavíme, vložíme do ni uvařenou rýži a necháme ji v polévce prohřát
5. podle chuti přidáme sůl a pepř
5. při podávání posypeme každou porci strouhaným parmezánem

původ: Italienische Kuche


Žádné komentáře:

Okomentovat