pondělí 23. února 2009

losos s petrželkou a mandlemi

4 filátka z lososa, každé o váze asi 200 g a nebo cca 800g lososa vcelku - oboje je je pro 4 osoby, pokud vaříme pro osoby 2, všeho, včetně ryby, použijeme polovinu: 50 g změklého másla, 4 lžíce krájených loupaných mandlí nebo mandlových lupínků, 4 lžíce čerstvé petrželky, 50 g sýra typu ementál nebo eidam, nastrouhaného nahrubo, sůl a pepř na dochucení

1. troubu předehřejeme na 190, horkovzdušnou na 170 stupňů. Rybu osolíme a opepříme. Zapékací misku nebo pekáček vymažeme důkladně máslem. Zbylým máslem potřeme rybu.

2. v misce promícháme mandle, nasekanou petrželku a nastrouhaný sýr. Směs naneseme na rybu a rukou přitiskneme.
3. rybu vložíme do trouby a pečeme patnáct až dvacet minut. Krusta na povrchu by měla být zlatavá a křupavá.
4.
podáváme s vařenými bramborami nebo s kuskusem a s dušenou zeleninou, třeba s brokolicí.

původ: apetit


2 komentáře: