pondělí 23. února 2009

starodávný koláč

trochu pracný, ale vynikající koláč - vyžaduje předpečení korpusu, stejně jako quiche, je totiž ze stejného těsta :-)

těsto: 1 hrnek polohrubé mouky, špetka soli, 110 g studeného másla, pokrájeného

náplň: 2 vejce, bílky a žloutky zvlášť, ¾ hrnku krupicového cukru, ¼ hrnku polohrubé mouky, špetka strouhaného muškátového oříšku, ½ lžičky mleté skořice a špetka mletého hřebíčku, špetka soli, 1 lžička kakaa, 1 zakysaná smetana, 3 lžíce rozehřátého másla, 2 lžíce jablečného octa, 1 hrnek mletých ořechů (vlašské nebo pekanové), ½ hrnku rozinek

1. na vál nasypeme mouku se solí, přidáme máslo, dvě lžíce studené vody a co nejrychleji zpracujeme na hladké těsto. Vytvoříme bochánek, zabalíme do potravinářské fólie a necháme dvě hodiny chladit, ale ne moc, ztuhlo by (pokud se tak stane, necháme ho chvíli povolit)
2.
troubu předehřejeme na 200 stupňů (horkovzdušnou na 180 stupňů), těsto rozválíme a vyložííme jím nevymaštěnou koláčovou nebo dortovou formu o průměru cca 20–22 cm

3. těsto propícháme ho vidličkou a upečeme ho dozlatova, což je trvá asi čtvrt hodiny a necháme vychladnout
4. zatímco těsto chladne, připravíme si náplň: bílky vyšleháme do polotuha a pak k nim postupně zašleháme cukr (troubu nevypínáme)

5. tuhý sníh smícháme s prošlehanými žloutky
6. ve velké míse smícháme mouku s kořením, solí a kakaem a střídavě po troškách přidáváme smetanu a sníh s cukrem a žloutky
7. nakonec přimícháme máslo, ocet, ořechy a rozinky (ocet můžeme vynechat...)
8. směsí naplníme předpečený korpus a vložíme ho do trouby (200/180 °C), po pěti minutách teplotu o 20 °C snížíme a zvolna  pečeme dalších 30–40 minut, aby náplň ztuhla (má být vláčná, ne vysušená).

původ: apetit

Žádné komentáře:

Okomentovat