pondělí 23. února 2009

koláč s rumem a kokosem

tohle je trochu kalorická bomba a ještě k tomu hojně zalitá rumem... ale je to jeden z nejrychlejších sladkých pečených receptů, který znám. když jsem ho upekla poprvé a celá kuchyň voněla rumem a kokosem, uvědomila jsem si, kolik jsem tam toho rumu nalila a trochu jsem se vyděsila a s kalkulačkou v ruce jsem počítala, kolik rumu je v jedné porci a jestli ho mohu dát k snídani synovi, který tehdy chodil do školky :-)))
od té doby ho peču spíš na dospělácké akce a i tak dávám rumu trochu méně :-)

440g třtinového (nebo krupicového) cukru, 250ml vody, 1 máslo (nebo Hera), 2 lžíce hořkého kakaa, 1 prášek do pečiva, 300g polohrubé mouky, 4 vejce, 180ml rumu, kokos na posypání

1. cukr nasypeme do hrnce, zalijeme vodou a přidáme máslo a kakao a zahříváme tak, až se vše rozpustí a spojí, ale nesmí se vařit!
2. odebereme 1dcl vzniklé hmoty, přilijeme do ní rum a dáme stranou
3. ke zbytku hmoty přidáme vejce a mouku s práškem do pečiva a důkladně promícháme
4. troubu zahřejeme na 200 stupňů, plech vyložíme papírem na pečení a nebo vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou (ideální velikost plechu je 30x40cm) a vlijeme na něj hmotu
5. pečeme 25 minut
6. ihned po upečení rovnoměrně polijeme směsí s rumem (který se okamžitě vsákne) a hned posypeme kokosem

původ: apetit


Žádné komentáře:

Okomentovat