čtvrtek 3. března 2016

čočkové burgery pečené v troubě

věřte mi, že jsou vynikající - myslela jsem, že budu muset chlapečkovi udělat jinou večeři, ale on nejen že snědl své tři, ale ještě si přidal :-)

burgery
350g čočky (já jsem použila černou čočku beluga, ale určitě můžete použít i čočku červenou), 1 velká červená cibule (nebo 2 menší), 4 stroužky česneku, 6 lžíc olivového oleje (2 pod cibuli, 4 do pyré), 1 lžíce sušeného zeleninového vývaru, 1 lžička "roasted" kari (prodává ho M&S, ale i obyčejné kari bude ok), hrst slunečnicových semínek, 1 řapík řapíkatého celeru, olivový olej na potření

dip
4 velké lžíce jogurtu (řecký nebo jaký chcete), 1 plná lžička hořčice (dijonská, obyčejná plnotučná, nebo na jakou jste zvyklí - ale ne hrubozrná), 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, případně lžička kari (roasted nebo obyčejné)  - všechny suroviny dejte do misky a prošlehejte metličkou

k podávání
ledový salát, případně cherry rajčátka, nebo jiná čerstvá zelenina

***může se stát, že čočkové pyré bude potřebovat zahustit - mně na to stačila lžíce instantní rýžové kaše (verze pro celiatiky) ale můžete ale samozřejmě použít ovesné vločky, ovesné otruby nebo třeba čerstvou strouhanku

a budete potřebovat mixer!

1. uvařte čočku podle návodu doměkka
2. slunečnicová semínka opražte nasucho na pánvi a dejte stranou
3. rozehřejte 2 lžíce olivového oleje, přidejte cibuli a opékejte ji do změknutí, ke konci přidejte rozmačkaný česnek (stačí mu 2 minuty)
4. troubu předehřejte na 200 (horkovzdušnou na 180) stupňů
5. do mixeru vložte: uvařenou čočku, opečenou cibuli s česnekem, přidejte 4 lžíce oleje, 1 lžíci sušeného zeleninového vývaru a lžičku kari (a případně trochu vody, ale ne moc, jen aby šla směs promixovat dohladka) - a  přesuňte pyré do mísy
6. řapík celeru nakrájejte nadrobno a spolu s opraženými slunečnicovými semínky ho promíchejte s čočkovým pyré - můžete lehce opepřit 
7. připravte si plech a vyložte ho pečícím papírem
8. mokrýma rukama vytvarujte burgery ( ***pokud by se vám směs zdá řídká, trochu ji zahustěte - viz výše) a rozložte je na plech - měli byste jich mít cca 12 
9. zlehka potřete vrchní stranu burgerů olivovým olejem a dejte je do trouby na 10 minut
10. vyndejte plech z trouby, burgery otočte, potřete opět vrchní stranu olivovým olejem a dejte jim dalších 10 minut
11. na talíř rozložte listy ledového salátu (a další zeleninu), burgery a mističku s dipem





Žádné komentáře:

Okomentovat