úterý 17. listopadu 2015

vánoční medové perníčky


na vánoční pečení je ještě trochu čas, já peču perníčky většinou první adventní neděli a ta se blíží - letos vychází 1. advent na 29.11.
tento recept je doslova lety a množstvím napečených perníčků prověřený...

kdysi jsem měla kamarádku Eriku, která měla kamarádku Olinku a ta měla prababičku kdesi z moravsko slovenského pomezí. recept na perníčky jsem od Olinky dostala v roce 1985. 
už v následujícím roce jsem si poprvé složitě vyběhala na úřadech povolení k prodeji - jestli se nepletu, byl to vůbec první vánoční trh v Praze. nebyl to vyloženě trh, improvizované stánky byly rozházené po Václavském náměstí. naše povolené stanoviště bylo před tehdejším Domem potravin, tedy u východu z metra u Muzea, což byla velmi strategická pozice. měli jsme jen oranžový kempingový stolek a krabice s perníčky, které jsem měsíc dopředu napekla. každý perníček musel být v celofánovém sáčku a s přiloženou cedulkou "dekorace - nevhodné ke konzumaci" - prodávat cokoliv určeného ke konzumaci bylo tehdy asi úplně nemožné. tu větu jsem psala na psacím stroji, napsat, odřádkovat, napsat, odřádkovat, atd. a pak jsem to nůžkama stříhala proužky. a mezitím jsem pekla... pravda, zdobil můj muž, to mi nikdy moc nešlo :-) jeden perníček stál 5 Kčs a celou zásobu jsme rozprodali za 2 dny. za utržené peníze jsme si nechali ze "západu" přivézt "hi-fi věž" :-)
do trhu jsme šli i následující rok, to už byli všichni prodejci na jednom místě, na Náměstí republiky. a už se objevily i další perníkáři... v každém případě, tyhle perníčky byly určitě v Praze na vánočním trhu první :-)

400g hladké mouky, 120g medu, 160g moučkového cukru, 60g másla, 2 vejce, 1 lžička koření (skořice, hřebíček, anýz), kůra z poloviny citronu, 1 lžička sody bicarbony
1 vejce na potření
na polevu: 1 bílek a 140g moučkového cukru, pár kapek šťávy z citronu (nemusí být, ale polevu vybělí)

- v původním receptu byl tuk Visa nebo Smetol - byl to tzv. mléčný tuk, něco jako Hera, já jsem ale od začátku používala jen máslo
- koření jsem mlela v mlýnku, který byl na něco jiného a pak prosívala přes sítko na čaj
- když už jsem pak pekla jen na stromeček, většinou jsem koření drtila v hmoždíři
- naprosto v pořádku je mixed spice z M&S
- rozhodně nepoužívejte tzv. med na pečení, perníčky se při pečení nepěkně rozplácnou
- těsto vydrží v lednici i 2-3 dny - jen ho musíte vyndat cca 1/2 hodiny před zpracováním, aby se dalo rozválet

1. ve velké míse promícháme mouku, sodu, koření a citronovou kůru
2. ve vodní lázni lehce zahřejeme med
3. rozpustíme máslo
4. v druhé míse rozšleháme metličkou vejce s cukrem, přilijeme teplý tekutý med a rozpuštěné máslo
5. vaječnou směs přiléváme do mouky - v původním receptu se píše: zpracováváme nejdřív nožem, pak rukama - já jsem už od začátku používala šlehač a hnětač - to nechám na vás :-)
6. zpracované těsto zabalíme do folie (v původní verzi do igelitu :-) a nechá se hodinu odležet. nelekejte se lepivosti těsta, po odležení je to lepší a jakmile se do těsta dostane při vykrajování a zpracování odkrojků mouka z válu, bude se s těstem pracovat dobře
7. z těsta vyválíme asi 1/2 cm silnou placku
8. troubu předehřejem na 160 stupňů
9. na pomoučněném vále vykrajujeme tvary
10. vykrojené tvary přenášíme je (s pomocí nože) na plech vyložený pečícím papírem - mezi perníčky nechte rozestupy, při pečení nabydou
11. perníčky před pečením potřeme rozšlehaným vejcem
12. pečeme cca 8 - 10 minut - musíte je napoprvé pečlivě sledovat, abyste vychytali čas - musí být pěkně hnědé, ale nesmí ztmavnout moc. je lepší, když na jednom plechu máte perníčky přibližně stejné velikosti. 

po upečení necháme perníčky chvilku na plechu, po vytažení z trouby jsou totiž úplně měkké, během chvilky pak zpevní. opatrně je skládáme nejlépe na rovný talíř.


poleva a zdobení:
uvedené množství cukur je z původního receptu, záleží samozřejmě na velikosti vajíčka. nejdřív ušlehejte tuhý sníh z bílků, pak přišlehávejte cukr. výsledná hmota by se měla táhnout, neměla by být řídká, ani tuhá - je potřeba si ji vyzkoušet. taky záleží na tom, čím zdobíte. u nás to v minulém století byly prachobyčejné injekční stříkačky, někomu to jde nejlépe mikrotenovým sáčkem s malinkou dírkou v rohu, pro mě byl první použitelný nástroj opravdová zdobička na perníky, která se drží jako tužka. po namalování nechte rozložené perníčky dobře zaschnout.

vřele doporučuji perníčky zdobit hned a nebo druhý den a uložit je až nazdobené, protože jinak se může stát, že na perníčky v návalu jiných činností zapomenete :-) ze stejného důvodu ukládám všechny druhy cukroví až když je dokončené.


perníčky uložte nejlépe do kovové krabice (jednotlivé vrstvy proložte alobalem), do které můžete přidat kousek jablka, ale tak, aby se perníků nedotýkalo. perníčky se dají konzumovat i bez rozležení a nikdy neztvrdnou tak, aby se nedaly jíst, ani když visí na stromečku..

pokud je budete věšet na stromeček, jdou jednoduše propíchnout větší jehlou, do které navléknete dlouhou zlatou nebo jinou nit či bavlnku. propíchnete, ustřihnete, zavážete..


Žádné komentáře:

Okomentovat