úterý 17. listopadu 2015

játrová paštička s brusinkami

paštika z kuřecích jater velmi rychle dochází, i když by v lednici mohla teoreticky vydržet až týden...
poté co ta předchozí zmizela během dvou dnů, zachtělo se nám další a aby byla změna, udělala jsem tentokrát paštiku s brusinkami (kterým velmi prospělo, že byly zhruba 2 hodiny namočené v suchém sherry :-)

lžíce másla, lžíce olivového oleje, 1 velká nebo 2 menší šalotky - cca 100g, 5 snítek tymiánu, 1 velký stroužek česneku, 500g kuřecích jater, 100ml suchého sherry, 100g másla, 100ml smetany ke šlehání, sůl, pepř
100g brusinek propláchnutých vařící vodou (pokud máte nesířené brusinky, proplachovat je nemusíte) a namočených v cca 50-100 ml suchého sherry 

1. v pánvi rozehřejeme máslo s olejem
2. česnek rozmáčkneme nožem na plocho a vložíme ho spolu s lístky tymiánu do pánve
3. necháme tymián a česnek chvíli opékat, máslo se hezky provoní
4. spojené kousky jater překrojíme napůl a každou část ještě napůl, dstraníme bílé blanky
5. kuchyňskou pinzetou vybereme z pánve tymián, česnek necháme a přidáme cibuli a necháme ji zesklovatět
6. přidáme játra, promícháme a opékáme tak, aby játra byla opečená, ale uvnitř ještě růžová
    (zjistíme, když jeden kousek vyndáme stranou a rozkrojíme)
7. podlijeme sherry a necháme ho částečně odpařit
8. pánev stáhneme a dáme mimo sporák a vylovíme česnek
9. k játrům přidáme máslo a necháme ho na nich pomalu rozpustit
10. k játrům s máslem přidáme smetanu a promícháme
11. posolíme, případně opepříme
12. směs rozmixujeme, ochutnáme a případně ještě dosolíme a dopepříme
13. přidáme okapané brusinky a zamícháme do paštiky
14. nalijeme buď do jedné větší nádobky, nebo do několika menších servírovacích misek a dáme do lednice ztuhnout    




Žádné komentáře:

Okomentovat