dýňové muffiny s čokoládou jsem právě vytáhla z trouby, mlsouni je otestovali ještě horké a hodnocení je vysoké :-)
takže, jak na ně? potřebujeme vše podle základního recept: muffiny základní recept kromě jogurtu, který nahradíme dýňovým pyré, takže potřebujeme dýni a to o váze zhruba 750g
navíc potřebujeme jen kvalitní, ale ne příliš hořkou čokoládu, v tomto případě je více čokolády lépe (takže 150g) a nastrouhanou kůru z 1 pomeranče (a nebo 1 sáček sušené pomerančové kůry Alnatura)
a jak na dýňové pyré? je to jednoduché. na množství pyré potřebné na muffiny stačí malá dýně, která má vcelku cca 750g - když budete mít dýni větší a uděláte pyré z celé dýně, zbytek můžete využít třeba na rizoto nebo do těstovin: špagety s dýňovým pyré se smetanou
a pokud se vám do těstovin nechce hned, pyré rozhodně vydrží pár dní v uzavřené sklenici v lednici.
1. troubu předehřejeme na 180 stupňů
2. dýni hokkaido omyjeme, osušíme, rozřízneme na půl a vydlabeme semínka
3. půlky vydlabané dýně položíme na plech vyložený papírem na pečení řeznou stranou dolů
4. pečeme cca 30-40 minut (podle velikosti dýně) až je dýně úplně měká - jde zlehka propíchnout vidličkou
5. dýni necháme vychladnout a dužinu vydlabeme lžící
6. vydlabanou dužinu projedeme mixérem, aby vzniklo husté pyré - mezitím pyré pravděpodobně vychladne, pokud ne, necháme ho zchladnout na pokojovou teplotu
7. odvážíme si 250g pyré
8. a dále postupujeme podle základního receptu (pyré máme místo jogurtu): přidáme k pyré rozpuštěné vychladlé máslo, mléko (1/2dcl) a 2 vajíčka a směs našleháme metličkou
9. do suchých surovin přidáme nahrubo nasekanou čokoládu a pomerančovou kůru
10. suchou směs postupně zamícháme do mokré, zlehka promícháme, naplníme formu a pečeme - tak, jak je uvedeno v základním receptu
Žádné komentáře:
Okomentovat