neděle 16. října 2011

citronové kuře podle Julie Child

tento recept nepotřebuje komentář, je to prostě kuře podle slavné Julie, takže je vychytaný už sám o sobě. já jen mohu říct, že citróny kuře krásně provoní, a navíc je maso křehké a šťavnaté:

větší kuře, jeden větší nebo dva malé citróny, několik snítek tymiánu, snítka rozmarýnu, šest neoloupaných stroužků česneku, jedna žlutá cibule nakrájená na kolečka, dvě lžíce olivového oleje, 200 ml drůbežího vývaru, pepř, sůl


1. kuře omyjeme zvenku i zevnitř a osušíme. Citróny přepůlíme a vymačkáme je do velké mísy. Vymačkané citróny dáme také do mísy. Do mísy přijdou ještě stroužky česneku, které nožem naplocho lehce rozmáčkneme, ale neloupeme, dále sůl, čerstvě mletý pepř a bylinky
2. rukou nebo vařečkou směs promícháme a vložíme do ní kuře, které se snažíme ve šťávě oválet ze všech stran
3. kuře nacpeme vším, co je v míse - citróny, bylinkami a česnekem a vlijeme dovnitř i zhruba polovinu zbylé šťávy, kuře zašijeme nebo zajistíme párátky tak, aby náplň nemohla vypadnout, a je-li to třeba, ještě zvenku dosolíme (sůl dá kůžičce křupavost)
4. rozehřejeme troubu, připravíme se vývar a cibuli nakrájíme na kolečka
5. do nízké zapékací mísy nebo pekáče cibuli nasypeme v jedné tenké vrstvě, kuře na ní posadíme a opatrně polijeme zbylou kyselou šťávou, poté kuře ještě pokropíme olivovým olejem
6. vložíme do trouby předehřáté na 200°C, zhruba po čtvrt hodině podlejeme sběračkou vývaru a během pečení dál podléváme, pokud je to třeba - celkem pečeme hodinu a půl, nebo i déle, dokud maso nebude samo odpadávat od kostí
7. upečené kuře zabalíme do alobalu nebo do dobře těsnícího hrnec s poklicí a necháme deset minut odpočívat (tak, aby teplo co možná neunikalo)
8. z pekáčku vařečkou uvolníme všechny přípečky, cibuli a další voňavé kousky a slijeme přes cedník do misky a vařečkou vymačkáme do nejvíc tekutiny i z cibule - je na vás, co s vymačkanou a napůl rozvařenou cibulí - lze ji přidat do omáčky, nebo vyhodit
- štávu dosolíme a dopepříme, můžeme přidat i trochu citronové šťávy a kapku ořechového oleje
9. kuře odkryjeme, uvolněnou šťávu přilijeme do misky se šťávou z pečení, a všechno dobře prošleháme metlou
7. kuře naporcujeme (vše co je uvnitř kuřete vyhodíme)
8. podáváme s omáčkou a bramborem





Žádné komentáře:

Okomentovat