neděle 1. listopadu 2009

květáková polévka s nivou

tohle je jeden z mých oblíbených receptů, které původně pocházejí z časopisu Apetit. časem jsem ho asi trochu poupravila, v každém případě je to vážně moc dobrá květáková polévka. pokud nejste příznivcem nivy, můžete ji samozřejmě vynechat, ale v každém případě dá polévce šmrnc:

1středně velký květák, 2 bobkové listy, 2 lžíce másla (nebo olivového oleje), 1 cibule, 1 pórek, 2 střední brambory, 100 g nivy, kelímek zakysané smetany,  sůl, pepř 

pokud máte podezření, že by v květáku mohli být nějací broučci ze zahrádky, namočte ho na 10 minut do studené vody (broučci vyplavou) a pak ho důkladně opláchněte. 

1. omytý květák rozebereme na růžičky, ty si dáme stranu. Hlavní košťál nakrájíme a spolu s listy a malými košťálky od růžic ho zalijeme v hrnci litrem a půl vody, osolíme, přidáme bobkové listy a pod pokličkou dvacet minut povaříme
2. v jiném hrnci rozpustíme máslo, přidáme nakrájenou cibuli, pórek a brambory, přikryjeme pokličkou a necháme na mírném plameni asi čtvrt hodiny podusit (pokud je to nutné, aby se zelenina nezačala připalovat, můžeme trochu podlít vodou)
3. k podušené zelenině přilijeme vývar i s košťály, listy a bobkovými listy (záleží na velikosti hrnců, stejně tak můžete podušenou zeleninu přesunout do hrnce s vývarem :-)
4. přidáme květákové růžičky, polévku přivedeme k mírnému varu a odklopené povaříme do změknutí - ještě asi 15 minut - záleží na velikosti růžiček - vaříme dokud nejsou měkké
5. vypneme sporák, vyndáme bobkové listy a polévku v hrnci rozmixujeme tyčovým mixérem

6. vmícháme nastrouhanou nivu a zamícháme, aby se rozpustila
7. nakonec vmícháme zakysanou smetanu





Žádné komentáře:

Okomentovat