neděle 1. listopadu 2009

mrkvová polévka s pomerančovou šťávou

skvělá polévka, kterou jsem objevila v Moderní vegetariánské kuchařce. má krásnou barvu a voní po mrkvi a pomerančích:

500g mrkve, lžíce až dvě másla (nebo olivového oleje), 1/2 hrnku šťávy čersvě vymačkané z pomeranče, 4-5 hrnků zeleninového vývaru, 1 cibule, 3-4 lžičky nadrobno nakrájeného čerstvého tymiánu nebo 1 lžička sušeného, sůl a pepř, kelímek zakysané (nebo sojové) smetany, muškátový oříšek

1. mrkev oloupáme, nakrájíme na plátky a za občasného míchání ji podusíme asi 10 minut na másle
2. přidáme pomerančovou šťávu, zeleninový vývar, nahrubo nakrájenou cibuli a uvedeme do varu 

3. přidáme čerstvý nebo sušený tymián, snížíme teplotu a zakryté pokličkou vaříme asi 20 minut, až je mrkev měkká
3. hrnec odstavíme a polévku v hrnic rozmixujeme tyčovým mixérem, podle chuti přidáme sůl a čerstvě namletý pepř
4. každou porci polévky ozdobíme na talíři nebo v misce kopečkem zakysané smetany, který lehounce postrouháme muškátovým oříškem

původ: moderní vegetariánská kuchařka



Žádné komentáře:

Okomentovat