neděle 1. listopadu 2009

kuře na tymiánu a šťouchané brambory

v každé sekci receptů mám alespoň jeden recept z Apetitu - tohle je ten kuřecí, myslím, že jsem ho ani nijak neupravovala, kuře je vynikající a šťouchané brambory také:

1 celé kuře (a nebo příslušný počet porcí), sůl a čerstvě mletý pepř, 3 snítky tymiánu, šťáva z 1 citronu, 50g medu, 60g másla na kuře + 25g másla do šťávy
na brambory: 750g brambor, 1 cibule, 60g másla, svazek pažitky, sůl a pepř

kuře:
1. kuře opláchneme, osušíme papírovým ubrousky, osolíme a opepříme (zvenku i zevnitř)
2. pokud máme celé kuře, svážeme mu k sobě nohy, máslo dáme zčásti dovnitř a zčásti zvenku, položíme do pekáčku prsíčky dolů, pokud máme jednotlivé porce, poklademe máslem a položíme do pekáčku

3. v obou případech podlijeme vodou a pečeme na 190 stupňů
4. kuře průběžně přeléváme vypečenou šťávou, vodu už nepřidáváme a pokud pečeme celé kuře, po půl hodině ho obrátíme
5. přidáme odrhnuté lístky tymiánu, šťávu z půlky citronu, a pečeme další půl hodinu
6. 5 minut před dopečením přidáme med, teplotu v troubě zvýšíme na 200 - 220 stupňů a kuře ještě šťávou s medem potřeme
6. hotové kuře naporcujeme, přendáme na servírovací talíř, šťávu slijeme do rendlíku, necháme krátce provařit a přidáme kousek másla pro zjemnění chuti

brambory:
1. během pečení kuřete připravíme brambory: oloupané a nakrájené brambory uvaříme doměkka
2. cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na másle, občas zamícháme, můžeme opékat až 10 minut - když zhnědne nevadí to, naopak, brambory budou lepší
3. brambory slijeme, rozšťoucháme, přidáme cibulku a jemně nakrájenou pažitku a důkladně promícháme, Osolíme, opepříme.
4. na talíři přes brambory přelijeme šťávu

původ: apetit


Žádné komentáře:

Okomentovat