neděle 1. listopadu 2009

bramborovo mrkvový chléb

200g do hodně uvařených brambor, 100g čerstvé mrkve, 50g vlašských ořechů, 400g hladké mouky (typ 1050), 1 lžička soli, 1 balíček sušeného droždí, 2dcl vlažného mléka, 1 lžíce medu, mouka na podsypání, olej na vymazání, slaná voda na potření, forma na pečení chleba

1. brambory umyjeme, oloupeme a uvaříme doměkka. Vodu slijeme a brambory rozmačkáme a necháme vychladnout.
2. mrkev očistíme a nastrouháme najemno.
3. ořechy nahrubo nasekáme.
4. ve velké míse smícháme mouku, sůl a droždí. Přidáme rozmačkané brambory, strouhanou mrkev, nasekané ořechy, mléko a med a zpracujeme (nejlépe hnětačem) na hladké těsto.
5. na pomoučněné ploše ještě dobře prohhněteme rukama, až se těsto přestane lepit (cca 10min).
6. těsto dáme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme na teple hodinu kynout, až se množství zdvojnásobí.
7. vymažeme formu, těsto znovu krátce prohněteme a vytvarujeme podlouhlý bochník, který vložíme do formy. Zakryjeme a necháme ještě 20 - 30min kynout.8. troubu předehřejeme na 250 stupňů, dáme do ní nádobku s horkou vodou.
9. vrchní stranu chleba potřeme slanou vodou a ostrým nožem nebo žiletkou chleba podélně lehce nařízneme
10. dáme do trouby, 10 minut zapékáme, potom teplotu snížíme na 200 stupňů a pečeme 30 až 40 minut.
původ: Selbstbacke Leicht Gemacht



Žádné komentáře:

Okomentovat