pondělí 23. února 2009

brokolicová polévka s kozím sýrem a křupavými kousky chleba

jedna ze dvou brokolicových polévek, pocházejících v původní verzi z Apetitu. od většiny zeleninových polévek se liší tím, že se zelenina, v tomto případě brokolice, vaří v mléce. 
s kozím sýrem a opečenými kostičkami chleba je dokonalá:

1 velká cibule, 500 g brokolice, 2 lžíce másla, špetka strouhaného muškátového oříšku, 2 hrnky zeleninového vývaru, 2 hrnky plnotučného mléka, 100 g měkkého kozího sýra nastrouhaného nahrubo nebo nadrobeného, sůl a pepř na dochucení


4 krajíčky celozrného toustového chleba nakrájeného na kostičky, 1 lžíce olivového oleje

1. rozebereme brokolici - hlavní košťál oloupeme, nakrájíme nadrobno, menší košťálky pokrájíme, růžičky si dáme stranou

2. v hrnci rozehřejeme máslo a osmahneme na něm cibuli, přidáme nakrájené košťály brokolice, okořeníme muškátovým oříškem a ještě asi pět minut opékáme
3. přidáme růžičky brokolice, zeleninový vývar a mléko

4. hrnec přikryjeme a vaříme osm až deset minut, až brokolice změkne (je potřeba hlídat, aby polévka, ve které je mléko, neutekla z hrnce)
5. mezitím si předehřejeme troubu na 180 °C, kostičky chleba rozložíme je na plech vyložený pečícím papírem, pokapeme olivovým olejem a asi 10 minut necháme opekát
4. hotovou polévku rozmixujeme a podle chuti přidáme sůl a pepř


při podávání:

- až na stole přidáme do každého talíře nebo misky vrchovatou lžíci kozího sýra a každý si vloží do polévky opečené kostičky chleba

původ: apetit



Žádné komentáře:

Okomentovat