pátek 23. října 2015

polévka z červené čočky II

tahle polévka je naprosto úžasná, za jejím vznikem byla prostá skutečnost, že mi došla krájená rajčata v plechovce. vzala jsem tedy sušená a přišlo mi škoda nevyužít olej. pak jsem začala polévku mixovat a v ten moment mi došlo, že polévku z červené čočky normálně nemixuji - zůstala tedy rozmixovaná jen napůl, což se ukázalo jako správná cesta. a když už bylo všechno jinak,  vylepšila jsem i obvyklou zakysanku - určitě by se obešla i bez pesta, ale dalo tomu šmrnc :-)
upřímně řečeno, udělala jsem polévku dnes k večeři z celého 1/2 kg balení a skoro jsme ji snědli ve čtyřech - jedna porce zbyla, ale to jen proto, že jsem ji dostatečně rychle ukryla do lednice...
(ale samozřejmě už žádný druhý chod nebyl :-)

1 cibule, ideálně šalotka, 4 lžíce na kousky nakrájených sušených rajčat, 4 lžíce oleje ze sušených rajčat, 1 hrnek červené čočky, 1 hrnek rajčatového pyré, 4 hrnky zeleninového vývaru, velká snítka tymiánu

k podávání: 1 kelímek zakysané  smetany (může být namíchaná napůl s jogurtem), 1 lžíce bazalkového pesta, 2 lžíce na drobné kousky nakrájených sušených rajčat

1. cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a necháme změknout na rozehřátém oleji z rajčat (je potřeba míchat)

2. přidáme hrnek červené čočky, 4 hrnky zeleninového vývaru, 1 hrnek rajčatového pyré a větvičku tymiánu
3. polévku uvedeme do varu, ztlumíme a necháme zvolna vařit asi 20 minut, občas promícháme
4. mezitím metličkou vmícháme pesto do zakysané smetany (s jogurtem) a přimícháme rajčata
5. když je čočka měkká, vylovíme tymián a polévku párkrát projedeme tyčovým mixérem - nemusí být úplně dohladka
6. na každý talíř polévky umístíme kopeček smetany s pestem a rajčaty




Žádné komentáře:

Okomentovat